Liljekonvaljen
3 september 2011 12:24
Tomatsoppa är ju en av mina absoluta favoritsoppor.
4 port
10 tomater (1 kg)
3 sharlottenlökar
2 skalade vitlöksklyftor
1 spansk peppar
3 kvistar färsk timjan (½ msk torkad)
1 burk hela tomater
1 msk kycklingbuljong
5 dl vatten
olja
salt, peppar och socker
Skiva löken och krossa vitlöken med en kniv. skär tomaterna i bitar och bryn dem i olja i en stor kastrull. Lägg i lök, vitlök, finhackad timjan och spansk peppar. Hll på vatten, burktomaterna samt buljongen och låt soppan koka ihop på medelvärme i ca 20 min.
Passera tomatsoppan genom att hälla lite i taget i en sil o veva runt tomatmassan med en ballongvisp. Blir soppan för tjock är det bara att späda med lite vatten. Smaksätt soppabn med lite salt, peppar och socker.
Servera med lite riven parmesan på toppen.
Normalt är det gott med knaperstet bacon till samt lantbröd, Mina barn brukar ha kokta makaroner i och älskar det, men det ska ju inte du äta nu utan bara soppa för dig.
Kramis